Autosedačky v běžných autech mají většinou látkové potahy, v dražších najdete pravou kůži nebo jemný, ale odolný semiš italské značky Alcantara.

V případě odvětrávaných autosedaček je kůže perforovaná, s velkým množstvím drobných dírek, aby měl kudy proudit chladivý vzduch.

O jaký potahový materiál se konkrétně jedná, závisí na výrobci, značce a volbě konkrétního zákazníka.

Kožené a odvětrávané autosedačky

Odvětrávané autosedačky už nejsou výsadou pouze luxusních značek automobilů jako je Ferarri, Porsche nebo Mercedes-Maybach.

Chladivý vánek na záda a hýždě si dnes můžeme dopřát i ve Volkswagenu, BMW, Jeepu, Škodě Superb, Škodě Rapid, u některých modelů Opel, Hyundai, Kia a Honda.

Odvětrávané autosedčky v BMW 530d z roku 2015. Sedadla jsou potažená hnědou kůží, ve které jsou vidět malé dírky. Perforovaná kůže není všude, jen tam, kde je odvětrávání žádoucí.

V drtivé většině případů jsou odvětrávané sedačky za příplatek, čím luxusnější značka, tím vyšší příplatek.

Podmínkou odvětrávání jsou kožené potahy sedadel a jejich elektrické ovládání, což jsou většinou také příplatkové položky a k částce za odvětrávání je musíme připočíst. Některé automobilky už uvádí částku celkem za vše, takže je dost pracné udělat si přehled.

  • V létě odvětrávané sedačky mírní pocení a vysouší  veškerou vlhkost mezi tělem a autosedačkou.
  • Před tím, než nasednete do auta, sníží teplotu autosedaček, do kterých pražilo slunce.
Černé perforované kožené sedačky ve voze Porsche Cayenne, autobazar Autofaltys
Černé perforované kožené sedačky ve voze Porsche Cayenne, Foto: Auto Faltys

Například

  • Škoda Rapid má odvětrávané sedačky za příplatek 11.800 Kč,
  • Škoda Superb a Superb Kombi s připlatkem 65.400 Kč,
  • Volkswagen Passat má odvětrávání ve výbavě Comfortline,
  • Kia Optima nebo Niro ve výbavě Exclusive,
  • Hundai i30 kombi ve výbavě Style Ultimate,
  • Renault Talisman ve výbavě Intens plus
  • Ford Mondeo 5dv a kombi ve verzi Titanium.

Potahy z Alcantary

Alcantaru do interiérů vozů vyrábí italská společnosti Alcantara S.p. A. ve vlastní továrně v Miláně. Sofistikovaný materiál Alcantara je u autosedaček žádanější a populárnější než přírodní kůže. Jde o umělý materiál, který připomíná kůži typu semiš, nubuk nebo velur. Jaké má Alcantara ve srovnání s přírodní kůží výhody?

  • Jde o moderní, sofistikovaný materiál vyvinutý speciálně do aut s ohledem na potřeby řidičů a spolujezdců.
  • Je téměř o polovinu lehčí než kůže o stejné ploše.
  • Je trvanlivá a odolná. (Až po letech ježdění může být vidět opotřebení, mírné ošoupání).
  • Je snadno omyvatelná, dá se normálně prát a dokonce i žehlit.
  • Je prodyšná.
  • Nevadí jí přímé sluneční světlo ani velmi vysoké teploty.
  • V  zimě hřeje a v létě  příjemně chladí.
  • Nelepí se na kůži, ani když v létě budete jezdit autem v šortkách.
Autosedačky potažené ve středové části Alcantarou. Jsou ve voze Volkwagen Touran z roku 2015, i když mají světlou béžovou barvu vypadají po pěti letech používání jako nové.
Autosedačky potažené ve středové části Alcantarou. Jsou ve voze Volkwagen Touran z roku 2015, i když mají světlou barvu vypadají po pěti letech používání jako nové.

Alcantaru dnes používají automobilky Lamborghiny (už dlouho), Audi nebo Volkswagen.

Pokud se Alcantara pravidelně a předepsaným šetrným způsobem čistí vydrží dlouho jako nová. Některá auta v nabídce autobazaru Auto Faltys mají po deseti letech provozu sedačky z Alcantary jako nové.

Pevnou, odolnou a zároveň jemnou semišovou látku ze speciálního mikrovlákna, které je složené z 68% polyesteru a 32% polyuretanu. Díky svému složení odpuzuje Alcantara špínu a nezůstávají na ní fleky.

Zajímavosti o Alcantaře

Technologii výroby materiálu vynalezl japonský vědec Miyoshi Okamoto v roce 1970, když pracoval pro firmu Toray Industries. Vedle jeho nového textilního materiálu byl v té samé době patentován jiný, vyrobený díky totožné technologii.

Ten dostal jméno Ultrasuede. Fůzí více firem vznikla za účelem výroby a distribuce nového materiálu s výjimečnými vlastnostmi společnost Alcantara SpA se sídlem v italském Milánu. Vlastní jí dva Japonci Toray a Mitsui.

Čerstvě vyčištěná světle šedá Alcantra ve více než 10 let starém Mercedesu.
Čerstvě vyčištěná světle šedá Alcantra na autosedadlech ve více než 10 let starém voze Mercedes-Benz. Prodejce Auto Faltys

Které automobilky Alcantaru používají

Alcantaru používají nejen automobilky, ale také výrobci lodí a módní značky. Alcantaru najdete ve většině kabelek značky Louis Vouiton. Běžně jsou jí potažené volanty v závodních automobilech.

Protože Alcantara špatně hoří a brání šíření ohně, používá se na potahy sedadel ve Formuli I, včetně Williams Formula One 2011 FW33. Alcantaru jako polstrovací a potahový materiál najdete dokonce i ve SpaceX Crew Dragon capsule.

Pravá kůže

Ochrana zvířat a ohleduplnost k životnímu prostředí je dnes součástí obchodní a marketingové strategie řady automobilových značek. Politické tlaky, nižší pořizovací cena a rostoucí kvalita umělých materiálů možná kůži za pár let vyřadí ze hry i v automobilovém průmyslu.

Výrobce elektromobilů Tesla nedávno vyřadil z nabídky pravou kůži a i vrcholná provedení jeho vozů jsou nyní k dispozici s potahy z umělé kůže.

Vozy v nabídce Auto Faltys vozy s odvětrávanými autosedačkami

Vozy v nabídce Auto Faltys vozy s potahy sedadel z Alcantary

Pohled na boční část karoserie bílého Porsche 911 Carrera Cabriolet. Vůz má staženou střechu.
U Porsche 911 Carrera Cabriolet jsou sedadla s funkcí odvětrávání samozřejmostí. Zpocená záda někdy můžete mít i se staženou střechou 🙂 Foto: Auto Faltys

.

Mohlo by vás zajímat

.

Přijeďte na prohlídku vozu a projížďku. Pokud budete mít zájem, sjednáme vám výhodné, individuální financování.

Chcete nám spíš prodat své auto? Zabýváme se i výkupem vozů.

Potřebujete jiné ověřené ojeté auto? Neváhejte nás kontaktovat.

Aktuální nabídka vozů Auto Faltys